Szanowni Rodzice,

Od września 2016 r. obowiązują nowe zasad żywienia dzieci i młodzieży, które jesteśmy zobowiązani wdrażać w oparciu o Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.08.2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach Dz. U. z 2015 r. poz. 1256.

W związku z powyższym udoskonaliliśmy i nadal doskonalimy przedszkolne jadłospisy. Sprawdzamy zjadalność przez dzieci różnych potraw, wprowadzamy nowe smaki i kompozycje kulinarne.

Chcąc uzyskać pełną wiedzę w zakresie zdrowego żywienia przedszkole przystąpiło do programu Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy, którego koordynatorem jest Fundacja Rozwoju Dzieci im. J. A. Komeńskiego, partnerami Fundacja NUTRICIA, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Matki i Dziecka, Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości a Patronat honorowy objęli Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, Rzecznik Praw Dziecka i Prezydent m.st. Warszawy.

www.zdrowojemy.info

W ramach realizacji tego programu nawiązaliśmy współpracę z Edukatorem Żywieniowym, który przez okres około 6 miesięcy w przedszkolu przeprowadził:

  1. szkolenia i konsultacje dla całego personelu dotyczące żywienia małych dzieci,
  2. dwukrotną analizę jadłospisów oraz propozycje doskonalenia żywienia dzieci w placówce według najnowszych norm i zaleceń żywieniowych,
  3. obserwację podawanych dzieciom posiłków i sposób spożywania ich przez dzieci.

Dietetyk dokonał oceny dekadowych przedszkolnych jadłospisów oraz przygotował indywidualne wskazówki i propozycje ułatwiające dostosowanie się do zaleceń żywieniowych dla najmłodszych.

Na koniec warsztatów placówka otrzymała certyfikat udziału w Programie.

Analizując nasze wcześniejsze przedszkolne jadłospisy, dietetyk zaproponował zmiany do których dostosowaliśmy naszą kuchnię. Między innymi usunęliśmy z menu przedszkolnego serki topione, kostki rosołowe, przyprawę vegeta, majonez, sos sojowy, magi w płynie, soczki owocowe w kartonikach, słodycze, sól zwykłą ograniczyliśmy. Podajemy większą ilość nabiału, wprowadziliśmy dżemy i powidła bezcukrowe, ekologiczne. Przygotowujemy w sokowirówce naturalne soki owocowo-warzywne.

  1. Korzystamy z przypraw wykorzystując przyprawy jednorodne np. majeranek, bazylię, kolendrę, curry, cząber, czosnek granulowany, suszony w płatkach, niedźwiedzi, kminek, kurkuma, liść laurowy, majeranek, papryka słodka, pieprz czarny, ziołowy, cytrynowy, kolorowy, rozmaryn, sezam, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, lubczyk. Wykorzystujemy również zioła rosnące w naszym przedszkolnym ogródku lub hodowane przez dzieci w salach.
  2. Stosujemy różnego rodzaju mąki np. ryżowa, orkiszowa, graham, sojowa, kukurydziana, 7-zbóż, razowa, pszenna.
  3. Do przygotowania kanapek wykorzystujemy różnorodne pieczywo min. orkiszowe, pszenno-żytnie na naturalnym zakwasie, z ziarnami np. słonecznika, dyni, siemienia lnianego, z dodatkiem naturalnego słodu, mąki gruboziarnistej, soi, z żurawiną, płatkami owsianymi, sezamem,  na zaczynie buraczanym z marchewką, ze skórką z mąki ryżowej, bezdrożdżowe.
  4. Raz w tygodniu podajemy dzieciom potrawę smażoną np. naleśniki, kotlety w panierce sezamowej, z płatkami owsianymi.
  5. W pozostałe dni tygodnia dzieci otrzymują potrawę duszoną, pieczoną, gotowaną. Często w środku pulpeta lub kotleta ukryta jest niespodzianka np. kawałek brokuła, papryki, marchewki.
  6. Dzieci piją wodę w ciągu dnia a do posiłków np. wodę z cytryną, wodę z cytryną i miodem, napoje kompotowe słodzone naturalnymi owocami.
  7. Trzy razy dziennie: do II śniadania, do II dania i zupy obiadowej dzieci otrzymują na deser surowe owoce sezonowe i warzywa np. słupek marchewki, kawałeczek jabłuszka, gruszki, kalarepki, mandarynki, pomarańczy, banana, winogrono oraz naturalne cripsy owocowe.
  8. Przygotowujemy świeże soki owocowe, warzywne lub mieszane. Muszą być przepyszne bo znikają w oka mgnieniu.
  9. Nie częstujemy dzieci cukierkami, słodkimi ciastkami. Ciasto pieczemy sami w kuchni.
  10. Do II dania obiadowego podajemy zawsze sałatkę, surówkę oraz owoc.
  11. Na deser, po zupie obiadowej lub na II śniadanie podajemy dzieciom ciasteczka z ziarnami sezamu, słonecznika, dyni, kokosowe, z amarantusem, z płatkami owsianymi, jęczmienne z siemieniem lnianym, wafle ryżowe, biszkopty bezcukrowe.
  12. I śniadanie w grupie 4 i 5 latków podawane jest w formie szwedzkiego stołu. Dzieci same smarują pieczywo masłem, nakładają wędlinę, ser żółty z dodatkami: papryką, pomidorem, ogórkiem zielonym, kiszonym, małosolnym, sałatą, rzodkiewką. Spożycie kanapek w te dni jest większe.
  13. Preferujemy zupy mleczne gotowane ale raz w tygodniu podajemy zamiennie naturalny jogurt, maślankę, kefir, do których podajemy np. musli, jaglankę z miodem, pszenicę z migdałami i melasą oraz raz w tygodniu kakao naturalne lub kawę zbożową.
  14. II śniadanie, to owoc sezonowy lub własny sok owocowy albo owocowo-warzywny z dodatkiem ciasteczek z ziarnami.
  15. Do II dania obiadowego podajemy różnego rodzaju kasze np. gryczaną, jęczmienną mazurską i wiejską, owsianą, pęczak, ryż biały i brązowy, makarony z mąki pszennej, razowej, orkiszowej, kukurydzianej, ryżowej.
  16. Panie kucharki umieją wyczarować kolorową i smaczną pastę ze wszystkiego. Proponują dzieciom pasty z ryb wędzonych np. makreli, łososia, halibuta, jajeczną, z wędlin z dodatkiem warzyw np. szczypiorku, koperku, papryki, ogórka, rzodkiewki, czosnku zagęszczane naturalnym jogurtem.
  17.  Codziennie dla dzieci pozostających w przedszkolu po godzinie 16:00 przygotowywane są na przegryzkę kanapki z dżemem lub powidłami bezcukrowymi, owoce i warzywa na surowo.

Ulubionymi daniami dzieci są łazanki  z kiełbaską i majerankiem, spaghetti z ziołami, pierogi na słodko polane jogurtem z truskawkami, kluski leniwe, naleśniki z serem lub z mięsem, danie chińskie, czyli pierś z kurczaka w gotowanych warzywach i oczywiście wszelkiego rodzaju kotlety smażone np. schabowy.

W grudniu 2015 r. w ramach kampanii społecznej "Wiem co jem" kierownik gospodarczy oraz szefowa kuchni uczestniczyli w zorganizowanych przez Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przy współpracy z Urzędem m.st. Warszawy i Zespołem Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie warsztatach dla osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.08.2015 r.

https://www.youtube.com/watch?v=hS3CqsB15ZI


Specjalnością naszej szefowej kuchni są:


PLACUSZKI DROBIOWE Z PIECZARKAMI

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • 25 dkg pieczarek
  • 3 cebule
  • olej
  • pół szklanki mąki
  • sól,
  • pieprz

Piersi z kurczaka, obrane pieczarki i cebulę pokroić w niedużą kostkę, wszystko wrzucić do naczynia. Posolić, popieprzyć, dosypać mąki i wszystko dobrze wymieszać na dosyć gęstą masę. Nakładać łyżką na rozgrzany olej. Smażyć z dwóch stron na rumiano.


PALUSZKI DROBIOWE W SEZAMIE

Składniki;

  • ½ piersi indyka
  • mąka
  • bułka tarta
  • mleko
  • 3 jajka
  • olej,
  • sezam

Piersi z indyka pokroić na długie paski. Posolić i popieprzyć, odstawić na pół godziny. Jajka wymieszać z mlekiem w jednym naczyniu, w drugim mąkę z bułką tartą i sezamem. Piersi moczyć najpierw w jajku a potem w mące z dodatkami. Wykładać na rozgrzany olej.


SZASZŁYKI DROBIOWE Z ŻÓŁTYM SEREM I WARZYWAMI

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • 35 dkg żółtego sera
  • 1 papryka
  • małe pieczarki
  • bułka tarta
  • olej
  • czosnek,
  • majeranek
  • patyczki do szaszłyków

Uprzednio zamarynowane w czosnku, majeranku i oleju piersi kurczaka, pokroić w dosyć dużą kostkę razem z żółtym serem i papryką. Pieczarki obrać. Na patyczki do szaszłyków nakładać produkty po kolei według uznania. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju lub piec w piekarniku.


ZAWIJAŃCE DROBIOWE ZE SZPINAKIEM

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • mąka
  • bułka tarta
  • mleko
  • 2 jajka
  • olej
  • ½ kg szpinaku mrożonego
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany
  • sól, pieprz,
  • czosnek

Szpinak odparować na patelni, dodać czosnek, sól i pieprz następnie dodać jajka i śmietanę. Wszystko wymieszać i odstawić do ostudzenia. Pierś z kurczaka pokroić na kotlety rozbić tłuczkiem. Połowę kotleta posmarować szpinakiem i złożyć. Panierować po kolei w mące, mleku z jajkiem i na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.


ROLADKI SCHABOWE Z PAPRYKĄ

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • ½ papryki
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • olej
  • mąka

Kotlety schabowe dobrze rozbić tłuczkiem i posmarować musztardą. Paprykę pokroić w paski, położyć na rozbitym mięsie i zwinąć w rulonik. Roladki obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju i przełożyć do garnka. Wlać wodę do zakrycia mięsa. Posolić, popieprzyć i dusić do miękkości.


RYBA GOTOWANA NA PARZE Z ZIOŁAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • Filety ryby
  • oliwa z oliwek
  • suszone pomidory
  • zioła (wg uznania)

Filety z ryby położyć na blasze, polać delikatnie oliwą z oliwek i posypać suszonymi pomidorami i ziołami. Blachę z rybą wstawić do pieca konwekcyjnego i gotować na parze.

Na tablicy przy jadłospisie jest wywieszona informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych. Pod jadłospisem dziennym jest umieszczona informacja ALERGENY i podane są ich numery. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.

Lista składników alergennych zgodna z ROZPORZĄDZENIEM  PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE)NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.

Skrót

Opis alergenu

Oznaczenie

Produkty, które mogą zawierać alergen

1

Zboża zawierające gluten: pszenica, jęczmień, owies, żyto, orkisz, produkty pochodne

Produkty spożywcze oraz wypieki na bazie ziaren zbóż z opisu alergenu: skrobia, mąka, krupczatka, kasza manna, kuskus, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, płatki, otręby, produkty pełnoziarniste, kiełki pszenicy

Makaron, naleśniki, bułka tarta, mieszanki zbóż, chleb, wypieki, torty z kremem, ciasta, ciastka, herbatniki, słód, kawa zbożowa, napoje na bazie kakao, mieszanki przypraw, hydrolizowane białko pszeniczne w przyprawach, batony czekoladowe, batony zbożowe

2

Skorupiaki i produkty pochodne

 

 

3

Jaja i produkty pochodne

Jaja

Biszkopty/sucharki, bezy, torty z kremem, ciasta, wypieki, desery, lody, makaron jajeczny

4

Ryby i produkty pochodne

Ryby

Żelatyna

5

Orzeszki ziemne i produkty pochodne

Olej arachidowy

Mieszanki orzechów, bakalie

6

Soja i produkty pochodne

Sojowe: ziarno, mąka, kasza, mleko, desery, nierafinowany olej, lecytyna, białko, kiełki soi

Sojowe: przyprawy, chleb, wypieki, burgery, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego

7

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Białko mleczne, hydrolizat białka mlecznego, kazeina, białko serwatkowe, laktoalbumina, laktoza, mleko, mleko w proszku, serwatka, śmietana, kwaśna śmietana, maślanka, zsiadłe mleko, mleko skondensowane, jogurt, kefir, ser twarogowy, masło

Margaryna, tłuszcze roślinne, czekolada, wypieki, desery

8

Orzechy różne, migdały, i produkty pochodne

Olej na bazie różnych orzechów, krem orzechowy do smarowania pieczywa, pasta orzechowa, masło orzechowe

Marcepan, nugat, krem orzechowo-nugatowy do smarowania pieczywa, torty z kremem, ciastka, wypieki, desery, bakalie, gotowe przekąski, musli

9

Seler i produkty pochodne

Seler korzeniowy, naciowy, liść selera, soki warzywne z  zawartością selera, sól selerowa

Mieszanki przypraw, curry, produkty wędliniarskie oraz mięsne

10

Gorczyca i produkty pochodne

Ziarno gorczycy, musztarda, olej gorczycowy, kiełkujące nasiona gorczycy

Wędliny i produkty mięsne, curry, mieszanki przypraw, warzywa konserwowe

11

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Nasiona sezamu, oleje, mąka, sól sezamowe

Chleb, wypieki, krakersy, płatki śniadaniowe, desery

12

Dwutlenek siarki i siarczyny

Dwutlenek siarki i sole kwasu siarkawego

Suszone owoce

13

Łubiny i produkty pochodne

 

Białka roślinne

14

Mięczaki i produkty pochodne

Owoce morza

 

Zgodnie z informacjami od producentów, użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Miło mi Państwa poinformować, że przepis naszej szefowej kuchni Pani Agaty Majewskiej na Krupnik z kaszy pęczak został umieszczony w publikacji wydanej przez m.st. Warszawa Dzielnicę Targówek stanowiącą podsumowanie konkursu Tu zaczyna się Warszawa, tutaj dziecko dobrze jada.

Konkurs został ogłoszony przez Burmistrza Dzielnicy Targówek m.st. Warszawy jako jeden z pomysłów w ramach kampanii Wiem, co jem prowadzonej przez Biuro Edukacji Urzędu m.st. Warszawy we współpracy z Centrum Komunikacji Społecznej i Wydziałem Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

Drugi przepis naszej szefowej kuchni zamieszczony w w/w publikacji Ryba pieczona z cukinią otrzymał nagrodę.

Laureatce życzę smacznych pomysłów na zdrowe żywienie naszych dzieci.

Dyrektor przedszkola

Krupnik
Krupnik
Ryba pieczona
Ryba pieczona

W 2014 r. w V edycji konkursu kulinarnego Tu zaczyna się Warszawa, tutaj dziecko zdrowo jada pod hasłem: Czy gryczana, czy perłowa każda kasza smaczna, zdrowa  ,nagrodę otrzymał przepis naszej nauczycielki "Słodko-kwaśna kaszka manna". Gratulujemy autorce!

21 przepisów uczestników konkursu, w tym 4 przepisy z naszego przedszkola zostały zamieszczone w publikacji wydanej przez Dzielnicę Targówek.

Zobacz przepisy:

Okładka
Okładka
Tarta 1
Tarta 1
Kaszka
Kaszka
Naleśniki
Naleśniki
Packi
Packi
Tarta
Tarta

 W VII edycji konkursu kulinarnego  "Tu zaczyna się Warszawa, tutaj dziecko zdrowo jada" pod hasłem "Królowie zdrowia - z mórz i rzek", w roku szkolnym 2016/2017 wzięli udział nasi pracownicy: nauczycielki Ewelina Gościniak, Ewelina Kania i szefowa kuchni Agata Majewska.
Nagrodzony został przepis "Burgery rybne" autorstwa Eweliny Gościniak. Nagrodzonej gratulujemy pomysłu. Wszystkie przepisy zostały zamieszczone w publikacji stanowiącej podsumowanie konkursu.
Królowie zdrowia
Królowie zdrowia
Dorsz duszony w warzywach
Dorsz duszony w warzywach
Burgery rybne
Burgery rybne
Przekładana sałatka z łososiem
Przekładana sałatka z łososiem