Przepisy naszej szefowej kuchni

Specjalnością naszej szefowej kuchni są:

Placuszki drobiowe z pieczarkami

PLACUSZKI DROBIOWE Z PIECZARKAMI

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • 25 dkg pieczarek
  • 3 cebule
  • olej
  • pół szklanki mąki
  • sól,
  • pieprz

Piersi z kurczaka, obrane pieczarki i cebulę pokroić w niedużą kostkę, wszystko wrzucić do naczynia. Posolić, popieprzyć, dosypać mąki i wszystko dobrze wymieszać na dosyć gęstą masę. Nakładać łyżką na rozgrzany olej. Smażyć z dwóch stron na rumiano.

Paluszki drobiowe w sezamie

PALUSZKI DROBIOWE W SEZAMIE

Składniki;

  • ½ piersi indyka
  • mąka
  • bułka tarta
  • mleko
  • 3 jajka
  • olej,
  • sezam

Piersi z indyka pokroić na długie paski. Posolić i popieprzyć, odstawić na pół godziny. Jajka wymieszać z mlekiem w jednym naczyniu, w drugim mąkę z bułką tartą i sezamem. Piersi moczyć najpierw w jajku a potem w mące z dodatkami. Wykładać na rozgrzany olej.

Szaszłyki drobiowe z żółtym serem z warzywami

SZASZŁYKI DROBIOWE Z ŻÓŁTYM SEREM I WARZYWAMI

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • 35 dkg żółtego sera
  • 1 papryka
  • małe pieczarki
  • bułka tarta
  • olej
  • czosnek,
  • majeranek
  • patyczki do szaszłyków

Uprzednio zamarynowane w czosnku, majeranku i oleju piersi kurczaka, pokroić w dosyć dużą kostkę razem z żółtym serem i papryką. Pieczarki obrać. Na patyczki do szaszłyków nakładać produkty po kolei według uznania. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju lub piec w piekarniku.

Zawijańce drobiowe ze szpinakiem

ZAWIJAŃCE DROBIOWE ZE SZPINAKIEM

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • mąka
  • bułka tarta
  • mleko
  • 2 jajka
  • olej
  • ½ kg szpinaku mrożonego
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietany
  • sól, pieprz,
  • czosnek

Szpinak odparować na patelni, dodać czosnek, sól i pieprz następnie dodać jajka i śmietanę. Wszystko wymieszać i odstawić do ostudzenia. Pierś z kurczaka pokroić na kotlety rozbić tłuczkiem. Połowę kotleta posmarować szpinakiem i złożyć. Panierować po kolei w mące, mleku z jajkiem i na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Roladki schabowe z papryką

ROLADKI SCHABOWE Z PAPRYKĄ

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • ½ papryki
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • olej
  • mąka

Kotlety schabowe dobrze rozbić tłuczkiem i posmarować musztardą. Paprykę pokroić w paski, położyć na rozbitym mięsie i zwinąć w rulonik. Roladki obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju i przełożyć do garnka. Wlać wodę do zakrycia mięsa. Posolić, popieprzyć i dusić do miękkości.

Ryba gotowana na parze z ziołami i suszonymi pomidorami

RYBA GOTOWANA NA PARZE Z ZIOŁAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • Filety ryby
  • oliwa z oliwek
  • suszone pomidory
  • zioła (wg uznania)

Filety z ryby położyć na blasze, polać delikatnie oliwą z oliwek i posypać suszonymi pomidorami i ziołami. Blachę z rybą wstawić do pieca konwekcyjnego i gotować na parze.