1. Korzystamy z przypraw wykorzystując przyprawy jednorodne np. majeranek, bazylię, kolendrę, curry, cząber, czosnek granulowany, suszony w płatkach, niedźwiedzi, kminek, kurkuma, liść laurowy, majeranek, papryka słodka, pieprz czarny, ziołowy, cytrynowy, kolorowy, rozmaryn, sezam, tymianek, ziele angielskie, zioła prowansalskie, zioła dalmatyńskie, lubczyk. Wykorzystujemy również zioła rosnące w naszym przedszkolnym ogródku lub hodowane przez dzieci w salach.
  2. Stosujemy różnego rodzaju mąki np. ryżowa, orkiszowa, graham, sojowa, kukurydziana, 7-zbóż, razowa, pszenna.
  3. Do przygotowania kanapek wykorzystujemy różnorodne pieczywo min. orkiszowe, pszenno-żytnie na naturalnym zakwasie, z ziarnami np. słonecznika, dyni, siemienia lnianego, z dodatkiem naturalnego słodu, mąki gruboziarnistej, soi, z żurawiną, płatkami owsianymi, sezamem,  na zaczynie buraczanym z marchewką, ze skórką z mąki ryżowej, bezdrożdżowe.
  4. Raz w tygodniu podajemy dzieciom potrawę smażoną np. naleśniki, kotlety w panierce sezamowej, z płatkami owsianymi.
  5. W pozostałe dni tygodnia dzieci otrzymują potrawę duszoną, pieczoną, gotowaną. Często w środku pulpeta lub kotleta ukryta jest niespodzianka np. kawałek brokuła, papryki, marchewki.
  6. Dzieci piją wodę w ciągu dnia a do posiłków np. wodę z cytryną, wodę z cytryną i miodem, napoje kompotowe słodzone naturalnymi owocami.
  7. Trzy razy dziennie: do II śniadania, do II dania i zupy obiadowej dzieci otrzymują na deser surowe owoce sezonowe i warzywa np. słupek marchewki, kawałeczek jabłuszka, gruszki, kalarepki, mandarynki, pomarańczy, banana, winogrono oraz naturalne cripsy owocowe.
  8. Przygotowujemy świeże soki owocowe, warzywne lub mieszane. Muszą być przepyszne bo znikają w oka mgnieniu.
  9. Nie częstujemy dzieci cukierkami, słodkimi ciastkami. Ciasto pieczemy sami w kuchni.
  10. Do II dania obiadowego podajemy zawsze sałatkę, surówkę oraz owoc.
  11. Na deser, po zupie obiadowej lub na II śniadanie podajemy dzieciom ciasteczka z ziarnami sezamu, słonecznika, dyni, kokosowe, z amarantusem, z płatkami owsianymi, jęczmienne z siemieniem lnianym, wafle ryżowe, biszkopty bezcukrowe.
  12. I śniadanie w grupie 4 i 5 latków podawane jest w formie szwedzkiego stołu. Dzieci same smarują pieczywo masłem, nakładają wędlinę, ser żółty z dodatkami: papryką, pomidorem, ogórkiem zielonym, kiszonym, małosolnym, sałatą, rzodkiewką. Spożycie kanapek w te dni jest większe.
  13. Preferujemy zupy mleczne gotowane ale raz w tygodniu podajemy zamiennie naturalny jogurt, maślankę, kefir, do których podajemy np. musli, jaglankę z miodem, pszenicę z migdałami i melasą oraz raz w tygodniu kakao naturalne lub kawę zbożową.
  14. II śniadanie, to owoc sezonowy lub własny sok owocowy albo owocowo-warzywny z dodatkiem ciasteczek z ziarnami.
  15. Do II dania obiadowego podajemy różnego rodzaju kasze np. gryczaną, jęczmienną mazurską i wiejską, owsianą, pęczak, ryż biały i brązowy, makarony z mąki pszennej, razowej, orkiszowej, kukurydzianej, ryżowej.
  16. Panie kucharki umieją wyczarować kolorową i smaczną pastę ze wszystkiego. Proponują dzieciom pasty z ryb wędzonych np. makreli, łososia, halibuta, jajeczną, z wędlin z dodatkiem warzyw np. szczypiorku, koperku, papryki, ogórka, rzodkiewki, czosnku zagęszczane naturalnym jogurtem.
  17.  Codziennie dla dzieci pozostających w przedszkolu po godzinie 16:00 przygotowywane są na przegryzkę kanapki z dżemem lub powidłami bezcukrowymi, owoce i warzywa na surowo.

Ulubionymi daniami dzieci są łazanki  z kiełbaską i majerankiem, spaghetti z ziołami, pierogi na słodko polane jogurtem z truskawkami, kluski leniwe, naleśniki z serem lub z mięsem, danie chińskie, czyli pierś z kurczaka w gotowanych warzywach i oczywiście wszelkiego rodzaju kotlety smażone np. schabowy.

W grudniu 2015 r. w ramach kampanii społecznej "Wiem co jem" kierownik gospodarczy oraz szefowa kuchni uczestniczyli w zorganizowanych przez Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przy współpracy z Urzędem m.st. Warszawy i Zespołem Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego w Warszawie warsztatach dla osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci i młodzieży w placówkach oświatowych zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.08.2015 r.

https://www.youtube.com/watch?v=hS3CqsB15ZI