Na tablicy przy jadłospisie jest wywieszona informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych. Pod jadłospisem dziennym jest umieszczona informacja ALERGENY i podane są ich numery. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.

Lista składników alergennych zgodna z ROZPORZĄDZENIEM  PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE)NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.

Skrót

Opis alergenu

Oznaczenie

Produkty, które mogą zawierać alergen

1

Zboża zawierające gluten: pszenica, jęczmień, owies, żyto, orkisz, produkty pochodne

Produkty spożywcze oraz wypieki na bazie ziaren zbóż z opisu alergenu: skrobia, mąka, krupczatka, kasza manna, kuskus, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, płatki, otręby, produkty pełnoziarniste, kiełki pszenicy

Makaron, naleśniki, bułka tarta, mieszanki zbóż, chleb, wypieki, torty z kremem, ciasta, ciastka, herbatniki, słód, kawa zbożowa, napoje na bazie kakao, mieszanki przypraw, hydrolizowane białko pszeniczne w przyprawach, batony czekoladowe, batony zbożowe

2

Skorupiaki i produkty pochodne

 

 

3

Jaja i produkty pochodne

Jaja

Biszkopty/sucharki, bezy, torty z kremem, ciasta, wypieki, desery, lody, makaron jajeczny

4

Ryby i produkty pochodne

Ryby

Żelatyna

5

Orzeszki ziemne i produkty pochodne

Olej arachidowy

Mieszanki orzechów, bakalie

6

Soja i produkty pochodne

Sojowe: ziarno, mąka, kasza, mleko, desery, nierafinowany olej, lecytyna, białko, kiełki soi

Sojowe: przyprawy, chleb, wypieki, burgery, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego

7

Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Białko mleczne, hydrolizat białka mlecznego, kazeina, białko serwatkowe, laktoalbumina, laktoza, mleko, mleko w proszku, serwatka, śmietana, kwaśna śmietana, maślanka, zsiadłe mleko, mleko skondensowane, jogurt, kefir, ser twarogowy, masło

Margaryna, tłuszcze roślinne, czekolada, wypieki, desery

8

Orzechy różne, migdały, i produkty pochodne

Olej na bazie różnych orzechów, krem orzechowy do smarowania pieczywa, pasta orzechowa, masło orzechowe

Marcepan, nugat, krem orzechowo-nugatowy do smarowania pieczywa, torty z kremem, ciastka, wypieki, desery, bakalie, gotowe przekąski, musli

9

Seler i produkty pochodne

Seler korzeniowy, naciowy, liść selera, soki warzywne z  zawartością selera, sól selerowa

Mieszanki przypraw, curry, produkty wędliniarskie oraz mięsne

10

Gorczyca i produkty pochodne

Ziarno gorczycy, musztarda, olej gorczycowy, kiełkujące nasiona gorczycy

Wędliny i produkty mięsne, curry, mieszanki przypraw, warzywa konserwowe

11

Nasiona sezamu i produkty pochodne

Nasiona sezamu, oleje, mąka, sól sezamowe

Chleb, wypieki, krakersy, płatki śniadaniowe, desery

12

Dwutlenek siarki i siarczyny

Dwutlenek siarki i sole kwasu siarkawego

Suszone owoce

13

Łubiny i produkty pochodne

 

Białka roślinne

14

Mięczaki i produkty pochodne

Owoce morza

 

Zgodnie z informacjami od producentów, użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.